Programul Opeational RegionalUniunea europeanaGuvernul RomanieiMinisterul dezvoltarii regionale si administratiei publiceInstrumente structurale 2007 - 2013

Romanian English French German

Turnul Chindiei Târgovişte

Intrând pe sub bolta turnului-clopotniță, te copleșește silueta zveltă și elegantă a Turnului Chindiei . Este rezultatul lucrărilor de restructurare a turnului-clopotniță de pe pridvorul deschis al bisericii-paraclis, realizate la mijlocul secolului al XV-lea în vremea domniei lui Vlad Țepeș.

Sondajul arheologic din 1964 a stabilit cu precizie că umplerea spațiului dintre cei doi pilaștrii de pe latura de vest a pridvorului este realizată la scurt timp după înălțarea bisericii., ca și încheierea laturilor de nord și de sud. Acestei etape îi putem atribui și practicarea accesului în încăperea de la etaj direct din palatul alăturat pe un pod mobil, precum și ambrazurile înalte și înguste, dublate mai sus de alte patru deschideri destinate tirului asupra asediatorilor, deservite de un pod ce împărțea încăperea în două nivele. Deasupra acestei unice încăperi este posibil să se fi menținut și camera clopotelor.

Următoarea fază de ample restructurări datează de la mijlocul secolului al XIX-lea. Lucrările s-au realizat în două etape. Între 1846-1847, arhitecții Ioan Schlatter și Iulius Freiwald, la comanda domnitorului Gheorghe Bibescu, au dublat zidurile soclului cu zidărie și placându-l cu piatră. Conform proiectului turnul capătă o structură independentă prin demolarea ruinelor bisericii-paraclis, umplerea cu piatră de râu a spațiului încăperii de la parter (fost pridvor al bisericii), astuparea golului ușii și practicarea în grosimea soclului a ușii de acces  de la parter printr-o scară în formă de melc.

Între anii1852-1853 sub domnia lui Barbu Știrbei s-a continuat ridicarea zidăriei și a stâlpilor terasei, așezarea pietrelor lucrate, tencuiala zidurilor, scara cea mare care duce la terasă, ferestrele, ușile și balcoanele. În final construcția căpătase o înfățișare complet nouă. Turnul fusese înălțat cu cca 8 m, i se făcuse ferestre largi și balcoane.

Funcțiile turnului au evoluat: de4 la turnul-clopotniță în secolele XIV-XV, turn de strajă și apărare în secolele XV-XVI(cu închisoare la parter), turn ceasornic în secolul al XVII-lea – de unde își trage și numele actual , Chindie= asfințit, amurg – și în sfârșit din 1853 foișor de foc, până spre sfârșitul veacului trecut.

După cutremurul din 1940 a fost consolidat, fiind încins cu cercuri de fier. Cu prilejul amplelor lucrări de restaurare efectuate la Curtea domnească, s-au redeschis camera de la parterul turnului și golurile ușii și ambrazurilor încăperii de la primul etaj.

După urcarea a celor 122 de trepte ale turnului, de la o înălțime de 27 m a terasei turnului se dezvăluie o încântătoarea priveliște a orașului și împrejurimilor, la etajele al doilea și al treilea se poate admira foto-expoziția intitulată ” Vlad Țepeș-Dracula. Legendă și adevăr istoric“.

Programul Operational Regional
www.inforegio.ro
 

Investim în viitorul tău ! Proiect selectat în cadrul Programului Operaţional Regional şi cofinanţat de Uniunea Europeană prin Fondul European pentru Dezvoltare Regională.
 

Conţinutul acestui material nu reprezintă în mod obligatoriu poziţia oficială a Uniunii Europene sau a Guvernului României
Pentru informaţii detaliate despre celelalte programe cofinanţate de Uniunea Europeană, vă invităm să vizitaţi www.fonduri-ue.ro

Stema FieniTânărul oraș Fieni, care a căpătat acest statut în anul 1968, se înscrie printre localitățile importante ale județului Dâmbovița, fiind situat la interfluviul dintre Ialomița și afluentul său Ialomicioara de Vest (Runcu), în regiunea Subcarpaților.

Situat în partea de nord a județului, îl desparte de ultima comună Moroieni numai 10 km. Coordonatele geografice: 25°25΄16¨ longitudine estică și 45°07΄39¨ latitudine nordică, îl plasează, aproximativ, în partea central-sudică a țării, iar 460 metri, cota medie deasupra nivelului mării, îl situeazaă la o altitudine medie a așezărilor țării noastre.

Contact

  • Adresa: Oras Fieni, str. Dr. N. Stefanescu nr. 9, Cod postal: 135100
  • Email: cnipt@infoturism-fieni.ro
  • Telefon/Fax: 0245-774-371