Programul Opeational RegionalUniunea europeanaGuvernul RomanieiMinisterul dezvoltarii regionale si administratiei publiceInstrumente structurale 2007 - 2013

Romanian English French German

Cruce de piatră

Monument istoric: DB-IV-m-A-17818. Cruce de piatră (poz. 1196 în LMI). Oraş Fieni, str. Biserica Sf. Nicolae, nr. 6, în curtea bisericii vechi. 1660.

Crucea din piatra, existentă în curtea bisericii vechi din orașul Fieni, a fost ridicată în anul 1660, sub domnia lui Grigore Ghica, de către doi târgoveți cu stare materială: Fota – staroste al negustorilor și Prora tot un mare negustor. Pe cruce stă înscris, cu litere în relief de 5 cm lungime, pomelnicul celor două familii, iar pe unul din cele cinci medalioane de pe brațe, se află înfățișat chipul Fecioarei Maria.

Ceea ce remarcăm deosebit la acest monument sunt proporționalitatea acestei cruci și măiestria cioplirii în piatră a literelor, de o frumusețe aparte, pentru această dată și așezare, litere ce seamănă cu scriitura ciopiștilor din cărțile religioase, frumos ornamentate cu miniaturi.

Pentru frumusețea și unicitatea acestei opere sculpturale religioase  de mare acuratețe și valoare artistică, a fost inclusă în anul 1955, pe lista monumentelor istorice.

Programul Operational Regional
www.inforegio.ro
 

Investim în viitorul tău ! Proiect selectat în cadrul Programului Operaţional Regional şi cofinanţat de Uniunea Europeană prin Fondul European pentru Dezvoltare Regională.
 

Conţinutul acestui material nu reprezintă în mod obligatoriu poziţia oficială a Uniunii Europene sau a Guvernului României
Pentru informaţii detaliate despre celelalte programe cofinanţate de Uniunea Europeană, vă invităm să vizitaţi www.fonduri-ue.ro

Stema FieniTânărul oraș Fieni, care a căpătat acest statut în anul 1968, se înscrie printre localitățile importante ale județului Dâmbovița, fiind situat la interfluviul dintre Ialomița și afluentul său Ialomicioara de Vest (Runcu), în regiunea Subcarpaților.

Situat în partea de nord a județului, îl desparte de ultima comună Moroieni numai 10 km. Coordonatele geografice: 25°25΄16¨ longitudine estică și 45°07΄39¨ latitudine nordică, îl plasează, aproximativ, în partea central-sudică a țării, iar 460 metri, cota medie deasupra nivelului mării, îl situeazaă la o altitudine medie a așezărilor țării noastre.

Contact

  • Adresa: Oras Fieni, str. Dr. N. Stefanescu nr. 9, Cod postal: 135100
  • Email: cnipt@infoturism-fieni.ro
  • Telefon/Fax: 0245-774-371