Programul Opeational RegionalUniunea europeanaGuvernul RomanieiMinisterul dezvoltarii regionale si administratiei publiceInstrumente structurale 2007 - 2013

Romanian English French German

Întreprinderea ”Steaua Electrica”

Monument istoric: DB-II-m-B-17480. Întreprinderea "Steaua Electrică" (poz. 812 în LMI).Azi - Societate Comercială. Oraş Fieni, str. Gării, nr. 2. Edificat în anul 1937.

În anul 1936 acționarii Fabricii de Ciment ”Dâmbovița” au fondat înteprinderea de lămpi electrice, sub denumirea ”Electrostar”.  Construcția fabricii s -a realizat într-un timp record, de numai un an,

intrând în parametrii funcționali în anul 1937. Compania și-a dezvoltat propriile capacități de producție pentru componente, precum și cele de asamblare funcționând ca fabrică integrantă.

Fabrica avea în componența sa instalația de gazogen, secția de socluri, secția de spirale și hala de asamblare becuri, producând filamente, socluri, baloane de sticlă, tuburi și discuri de evacuare.

În anul 1949 își schimbă denumirea din ”Electrostar” în ”Steaua Electrica” .

În perioada 1948-1988 Compania  s-a aflat într-un continuu proces de extindere și modernizare fiind capabilă  să asigure întreaga țară cu produsele sale și să exporte o cantitate însemnată de lămpi electrice.

În anul 1995 are loc o investiție importantă a Companiei, ”Fabrica de oxigen, azot și hidrogen” ce producea oxigenul, azotul și hidrogenul pentru consumurile sale proprii. Liniile de asamblare sunt foarte flexibile, producând la acel moment aproximativ, 100 milioane de lămpi anual.   Mai mult de 2000 de tipuri de lămpi electrice cu incandescență se producea la Fieni, peste 80% din producție se exporta în peste 50 de țări ale lumii.

Mărcile ”SELUM” și ”SELFI” sunt cunoscute în peste 50 de țări ale lumii, pentru calitatea lămpilor speciale , făcând astfel cunoscut numele orașului Fieni atât în țară  peste hotare.

Programul Operational Regional
www.inforegio.ro
 

Investim în viitorul tău ! Proiect selectat în cadrul Programului Operaţional Regional şi cofinanţat de Uniunea Europeană prin Fondul European pentru Dezvoltare Regională.
 

Conţinutul acestui material nu reprezintă în mod obligatoriu poziţia oficială a Uniunii Europene sau a Guvernului României
Pentru informaţii detaliate despre celelalte programe cofinanţate de Uniunea Europeană, vă invităm să vizitaţi www.fonduri-ue.ro

Stema FieniTânărul oraș Fieni, care a căpătat acest statut în anul 1968, se înscrie printre localitățile importante ale județului Dâmbovița, fiind situat la interfluviul dintre Ialomița și afluentul său Ialomicioara de Vest (Runcu), în regiunea Subcarpaților.

Situat în partea de nord a județului, îl desparte de ultima comună Moroieni numai 10 km. Coordonatele geografice: 25°25΄16¨ longitudine estică și 45°07΄39¨ latitudine nordică, îl plasează, aproximativ, în partea central-sudică a țării, iar 460 metri, cota medie deasupra nivelului mării, îl situeazaă la o altitudine medie a așezărilor țării noastre.

Contact

  • Adresa: Oras Fieni, str. Dr. N. Stefanescu nr. 9, Cod postal: 135100
  • Email: cnipt@infoturism-fieni.ro
  • Telefon/Fax: 0245-774-371