Programul Opeational RegionalUniunea europeanaGuvernul RomanieiMinisterul dezvoltarii regionale si administratiei publiceInstrumente structurale 2007 - 2013

Romanian English French German

Primăria

Monument istoric: DB-II-m-B-17482.Primăria (poz. 813 în LMI). Oraş Fieni, str. Ing. Aurel Rainu, nr. 67. Edificat în anul 1937.

Intre anii 1864-1923 Fieni-ul era un cătun înscris administrativ comunei Motăieni. Înființarea fabricii de ciment între anii 1914-1923, la care s -a adăugat în anul 1936-1937 cea de lămpi electrice, avea să transforme micul sat necunoscut, într-un oraș industrial. Forța de muncă necesară acestor fabrici a mărit populația așezării și a înzestrat-o cu construcții de locuit, cu școli, dispensare, farmacii, bănci și cooperative, cu mijloace de comunicații – drumuri, poduri, telegraf, telefon, radio, terenuri și săli de sport, ateliere și prăvălii de tot felul.

Între 1923-1945 localitatea Fieni a trecut la statutul de comună, cu primărie proprie.

În perioada 1923 -1934 Primăria a funcționat în locul Băncii Populare Înălțarea, după care se mută într- un local nou și adecvat cu o arhitectură deosebită. Noul local al Primăriei a fost executat de Societatea Inteprinderilor Generale Tehnice ing. Tiberiu Eremie între anii 1932-1934.

Din anul 1968 localitatea Fieni a trecut la statutul de oraș. Nivelul calitativ al vieții s -a ridicat dovadă stând instituții și arhitectură, edificii edilitar-gospodărești, servicii și amenajări , iar localitatea a căpătat  fizionomie de oraș.

Astfel, Fienii, de la statutul de așezare patriarhală,  - așa cum reiese din hrisovul de la 1579 ca fiind sat de plăieși, apoi sat mănăstiresc,  aparținând Mănăstirii Căldărușani conform documentelor domnitorului Matei Basarab ,-  ajunge la statutul de așezare citadină.

Programul Operational Regional
www.inforegio.ro
 

Investim în viitorul tău ! Proiect selectat în cadrul Programului Operaţional Regional şi cofinanţat de Uniunea Europeană prin Fondul European pentru Dezvoltare Regională.
 

Conţinutul acestui material nu reprezintă în mod obligatoriu poziţia oficială a Uniunii Europene sau a Guvernului României
Pentru informaţii detaliate despre celelalte programe cofinanţate de Uniunea Europeană, vă invităm să vizitaţi www.fonduri-ue.ro

Stema FieniTânărul oraș Fieni, care a căpătat acest statut în anul 1968, se înscrie printre localitățile importante ale județului Dâmbovița, fiind situat la interfluviul dintre Ialomița și afluentul său Ialomicioara de Vest (Runcu), în regiunea Subcarpaților.

Situat în partea de nord a județului, îl desparte de ultima comună Moroieni numai 10 km. Coordonatele geografice: 25°25΄16¨ longitudine estică și 45°07΄39¨ latitudine nordică, îl plasează, aproximativ, în partea central-sudică a țării, iar 460 metri, cota medie deasupra nivelului mării, îl situeazaă la o altitudine medie a așezărilor țării noastre.

Contact

  • Adresa: Oras Fieni, str. Dr. N. Stefanescu nr. 9, Cod postal: 135100
  • Email: cnipt@infoturism-fieni.ro
  • Telefon/Fax: 0245-774-371